čtvrtek 22. května 2014

Elixír krásy pro každou ženu - dopřály jste si už tekuté zlato?

Dnešní článek nebude věnován žádné konkrétní značce, ale všeobecným informacím o jednom z nejvzácnějších olejů světa. Jak se vyrábí, jaké je jeho využití a účinky. Už jste ho vyzkoušeli? 


argánie trnitá - foto zdroj: wikipedie

V kosmetickém průmyslu dochází v posledních letech k návratu k přírodním surovinám a recepturám. Ať jsou to bylinky, extrakty z ovoce, dokonce i suroviny živočišného původu, tak rostlinné oleje. A jeden z nich vyniká svými účinky vysoko nad ostatními. Přezdívá se mu marocké zlato, podle místa, odkud pochází. Také je nazýván elixírem mládí a krásy, tekutým zlatem či pouštním zlatem.  Ano, je to arganový olej. Patří mezi nejdražší a nejcennější oleje světa, cena za 1 litr je kolem 4000,- Kč. Je vzácný proto, že se získává jen v jedné jediné oblasti světa, a tou je oblast polopouští na jihozápadě Maroka. Vyrábí se z plodů (jader) argánie trnité (lat. Argania spinosa).  

Ta dnes roste pouze v uvedené oblasti a dosud se ji nepodařilo vypěstovat jinde na světě. Tyto stromy jsou ohrožené a od roku 1999 je celá oblast chráněná jako přírodní rezervace UNESCO. Argánie trnitá je jedním z nejstarších stromů planety. Její vznik se udává v období třetihor (před 80 mil. let). Je přizpůsobena drsným podmínkám a klimatu, ve kterém roste. Díky svým mohutným kořenům čerpá vodu a živiny z podzemí polopouště. Proto přežívá vysoké teploty a sucha. Naopak díky těmto kořenům chrání přírodu před erozemi a rozšiřováním pouště. Strom dorůstá výšky 8 až 10 metrů a může žít až 200 let. Má ostnaté větve a plody jsou podobné olivám. Poprvé plodí po 15 letech, dále pak několikrát do roka. Čím je strom starší, tím častěji rodí. Dnes těchto vzácných stromů zbývá odhadem 20 milionů.   



Jak se arganový olej vyrábí? 


ruční lisování jader - foto zdroj: wikipedie
Plody argánie jsou marockými ženami tradičním postupem ručně vytloukány na kamenných mlýnech a vylisovaný olej je pak prodáván farmaceutickým, gastronomickým a kosmetickým firmám. Na výrobu 1 litru oleje je potřeba 30 - 100 kg arganových plodů a celý den ruční práce. Pro představu, cca 6 kg plodů je sklizeň z 1 stromu. Při ručním zpracování je nejprve odstraněna skořápka plodu a z ní vyloupnuty 2 - 3 jadérka. Ty se pak za studena lisují na kamenných mlýncích. Vznikne tím hmota, která je následně hnětena, dokud z ní nezačne vytékat olej. Tento proces trvá celých 24hod


lisování arganových jader - foto lidovky.cz


Použitím arganového oleje tedy neprospíváte jen sobě, ale pomáháte i marockým (berberským) ženám, které díky zvýšené poptávce po tomto oleji mají zajištěnou práci a tím se zlepšují jejich sociální a ekonomické podmínky. Jejich pracovní doba je upravená tak, aby se i při zaměstnání mohly dostatečně věnovat svým rodinám. 



Olej bývá lisován jak z nepražených jader, kdy výsledkem je olej světlejší barvy s využitím v kosmetickém průmyslu, tak z pražených jader, kdy výsledkem je olej tmavší barvy a oříškového aroma, využívaný zejména v gastronomii.







Využití arganového oleje


Podle několika mezinárodních výzkumů a studií obsahuje arganový olej 2x více antioxidantů než olej olivový. Obsahuje vysoké procento účinných látek, kterými jsou tokoferoly, karoten, skvalen, vitaminy A, E a F a esenciální mastné kyseliny. Zajišťuje hloubkovou hydrataci pokožky, upravuje stav citlivé, zarudlé a šupinaté pokožky, působí proti vráskám, proti volným radikálům, přímo působí na tvorbu kolagenu a elastinu, zlepšuje okysličení a obnovu buněk. Je používán při léčbě kožních onemocnění, ekzémech, akné, lupénce a popáleninách. Vhodný je i pro mírnění jizev a poporodních strií. Zmírňuje svědění vlasové pokožky, vlasům dodává vitalitu, sílu, lesk a hebkost. Dokáže pomoci i s roztřepenými konečky vlasů. Vtírá se v malém množství do vlhkých vlasů nebo jako zábal před umytím vlasů. Vhodný je i na nehty nebo jako ochrana pokožky při opalování. Obsažený vitamin E je silný protizánětlivý antioxidant, který chrání před UV zářením. Vitamin F pokožku hydratuje a zpomaluje proces stárnutí.



Arganový olej se hodí na každý typ pleti a v jakémkoliv věku. Může být používán místo denního i nočního krému nebo jako sérum. U těch mladších pomáhá chránit před stárnutím, u těch starších pak pomáhá zmírnit již vzniklé vrásky. Vhodný je jak pro suchou, tak pro mastnou pleť s akné. Může být používán denně bez jakýchkoliv vedlejších účinků. Proto se neprodává jen v čisté podobě, ale bývá také součástí různých krémů, sér, šamponů a dalších kosmetických výrobků, kam je přidáván v různém množství kvůli příznivější výsledné ceně.


jádra argánie trnité - foto zdroj lidovky.cz




100% čistý arganový olej by neměl výrazně zapáchat, ale neměl by ani nijak vonět, pouze bychom měli cítit jeho přírodní aroma. Pokud voní, bývá v něm často přidána nějaká vonná složka a nejedná se tedy o olej 100%. Normální také bývá sedlina na dně lahvičky a mírně zakalený vzhled, který vzniká díky původní ruční výrobě. Pokud je olej úplně čistý a průzračný, byl pravděpodobně průmyslově upraven – filtrován. Z výše uvedeného článku je také zřejmé, že levný arganový olej je podezřelý. Ne vždy můžeme bohužel věřit všemu, co výrobce na etiketě uvádí, ale u podezřele levných olejů buďte opatrní, abyste nekoupili lahvičku s obyčejným rostlinným olejem. Sledujte proto před jeho zakoupením složení a také to, zda mu byl udělen nějaký certifikát kvality (např. ECOCERT).

A nyní se už můžete těšit na moje další články, kde vám postupně představím různé značky arganového oleje, které můžete zakoupit v ČR. Jak na mě který působil, se dozvíte již brzy.

Už jste ho také vyzkoušeli?





1 komentář:

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.